Libeert nv

Gesmaakte begeleiding van een tansporttender, van a tot z

PN Consulting stond chocoladeproducent Libeert nv bij in een grondige analyse van haar transportaanpak. We begeleidden het familiebedrijf bij het uitwerken van een nieuwe transporttender. Bovenop een efficiëntere logistieke keten liet deze aanpak Libeert aan het einde van de rit ook toe haar administratie te vereenvoudigen én te besparen op enkele kosten.

Totaalaanpak tegen het licht

Chocoladespecialist Libeert uit Roeselare weet als geen ander dat het loont om van tijd tot tijd de totaalaanpak van logistiek en transport tegen het licht te houden. Het bedrijf schakelde PN Consulting in om hen hierin te begeleiden.

“In een aangemaam intakegesprek stelden we samen onze doelstellingen scherp,” vertelt Bram Dubois, logistiek manager bij Libeert. 

Over Libeert nv

Sinds de oprichting in 1923 maakt Libeert chocolade volgens een goed bewaard familierecept. Wat een eeuw geleden begon als het ‘Chocoladefabriekske’ in Izegem, groeide anno 2021 uit tot een moderne onderneming met een jaaromzet van ruim dertig miljoen euro.

“Dit leverde meteen een duidelijk plan van aanpak op. De gestructureerde benadering van PNC zorgde er vervolgens voor dat ik doorheen het project een goede balans kon bewaren tussen dit onderzoek en day-to-day business.”

Verbeterpunten

In een voorbereidende analyse bracht PNC enkele concrete verbeterpunten aan het licht:

  • De transportaanpak was zeer gefragmenteerd, met erg veel verschillende dienstverleners.
  • De werkwijze was op verschillende punten zeer kostelijk.
Bram Dubois

Bovenop aanzienlijke kostenbesparingen zetten we een belangrijke stap in de digitalisering van onze transportflow.

Libeert Family Recipe
  • De transportadministratie was erg complex, met veel ruimte voor modernisering.
  • De onderneming was zelf onvoldoende bekend met de transportmarkt.

Libeert ging samen met PNC op zoek naar een antwoord op deze vraagstukken. Al snel werd duidelijk dat een nieuwe, weloverwogen transportender raad kon brengen.

Libeert draagt continue optimalisatie en duurzame productie hoog in het vaandel. XXX aantal medewerkers zorgen er dag in, dag uit voor dat de Libeert-chocolade vanuit Roeselare haar weg vindt naar klanten over de hele wereld. Meer info: www.libeert.com

De geoliede projectaanpak stond ondertussen in schril contrast met de manier waarop de COVID-pandemie om zich heen greep. “Plots zaten we midden in de piekperiode van ons hoogseizoen, terwijl COVID-19 er alles aan deed om stokken in de wielen te steken. Toch bleef het project goed vorderen,” legt Bram uit. “Op regelmatige tijdstippen kregen we heldere tussentijdse rapporten. En telkens boden deze rapporten stevige kapstokken om volgende stappen aan op te hangen.”

RFI/RFQ op maat

De volgende stappen in het traject bestonden uit de uitwerking van een geïntegreerde request for information (RFI) en request for quotation (RFQ). Een helder geformuleerd aanbod, op maat van de doelstelling van Libeert, dat kandidaten moest tolaten gericht te bieden op verschillende loten. Tegelijkertijd moesten deze documenten potentiële aanbieders een haarscharp beeld geven van de filosofie en prioriteiten van de onderneming.

Met een transporttender die louter op prijs gericht is, laat je een pak opportuniteiten links liggen. Een goede tender is zoveel meer dan een offertevraag. Het is een uitgelezen kans voor zowel verlader dienstverlener hun processen in alle opzichten te verbeteren.

Op basis van RFI/RFQ stelde PNC een longlist van mogelijke aanbieders op. Een diepgaande marktkennis en uitgebreid netwerk stonden hierbij garant voor een goede match met de specifieke behoeften van Liebeert. Die longlist brachten we in nauw overleg terug tot een shortlist van aanbieders die ook effectief RFI en RFQ toegestuurd kregen.

Bram Dubois

De gestructureerde benadering van PNC zorgde ervoor dat ik doorheen het project een goede balans kon bewaren tussen dit onderzoek en day-to-day business.

Strategische keuzes

PNC bundelde de aanbiedingen van de verschillende kandidaten in één helder dossier, waarmee Liebeert grondig onderbouwde keuzes kon maken. Het project resulteerde zo in een compleet nieuwe transportstrategie, die het familiebedrijf klaarstoomde voor de volgende honderd jaar.

“De kostprijs van consultancy schrikt ondernemingen wel eens af,” blikt Bram tevreden terug. “Maar ik moet zeggen dat het rendement van deze oefening onze verwachtingen ruimschoots overtrof. PNC wist onze behoefte perfect in de tender te vertalen.”

Als toemaatje boekte Libeert ook op andere vlakken mooie vooruitgang. “Bovenop aanzienlijke kostenbesparingen zetten we een belangrijke stap in de digitalisering van onze transportflow. De tijd die we wonnen met een efficiëntere administratie is absoluut een leuk extraatje.”

Net als Libeert een beroep doen op de expertise van een ervaren partner?

Contacteer ons nu voor een vrijblijvend kennismakingsgresprek bij een goeie straffe koffie.